Babsan

BABSANbanner

I maj 2012 fick jag, Joanna, så äntligen tag i Babsan – jag kallar henne så – min sockstickningsmaskin från cirka 1920-talet. Märket är Imperia, och när den importerades till Sverige bytte den namn till Viktoria. Man tillverkade en liknande maskin på licens i Sverige och då blev namnet  Are. Jag hittade Babsan på Ebay och visst var det lite vanskligt att köpa henne osedd. Men hon ”spinner” som en katt om man tar henne på rätt sett. Vissa garner tarvar ett långt förspel, vilket tog några hårda ord att komma fram till. Däremot har jag inte fastnat för att sticka sockar. Än. Istället är jag galen i benvärmare i ull, ett undervärderat plagg, som funkar i alla väder. De värmer när jag går eller cyklar i regn och kyla – de skyddar och svalkar i gassande sol.

Jag använder endast 100-procentig svensk ull i mina benvärmare. Den kommer främst från Filtmakeriet i Kilafors. Ull är ett fantastiskt naturmaterial som inte behöver tvättas särdeles ofta. Det räcker med att vädra benvärmarna, eller fukta dem för om de tappat formen. Men visst, cyklar man i ur och skur kan de behöva sig en uppvaskning nån gång då och då. Själv föredrar jag den långa varianten, och gärna fastsatta med ett strumpeband. Glipan på låret håller sig oftast varm även när det är kyligt ute. Dessutom tycker jag att det är snyggt.

Jag och Babsan kommer finnas med på Fårfesten i Kil i månadsskiftet mars 2016. Där kommer jag sälja mina benvärmare i flera olika färgställningar. I och med att jag färgar små kvantiteter blir det ofta inte mer än ett par av varje kulör. I bildgalleriet finns smakprov. Vill du handla benvärmare, handledsmojjar eller några av de andra ullplagg som finns, gör du det via MissParaiso på Etsy.

Min sockstickmaskin från 1920-isch.
Min sockstickmaskin från 1920-isch.

Länkar för dig som vill veta mer om Babsan och hennes systrar:
Lena på Bohult Östergården håller kurser och en fena på att hålla maskinerna friska.
Anki säljer garn och stickar också på andra varianter av maskiner.
SockMaskinStickare på Fejsbok.