Babsan

BABSANbanner

I maj 2012 fick jag, Joanna, så äntligen tag i Babsan – jag kallar henne så – min sockstickningsmaskin från cirka 1920-talet. Märket är Imperia, och när den importerades till Sverige bytte den namn till Viktoria. Man tillverkade en liknande maskin på licens i Sverige och då blev namnet  Are. Jag hittade Babsan på Ebay och visst var det lite vanskligt att köpa henne osedd. Men hon ”spinner” som en katt om man tar henne på rätt sett. Vissa garner tarvar ett långt förspel, vilket tog några hårda ord att komma fram till. Däremot har jag inte fastnat för att sticka sockar. Än. Istället är jag galen i e-värmare i ull, ett undervärderat plagg, som funkar i alla väder. De värmer när jag går eller cyklar i regn och kyla – de skyddar och svalkar i gassande sol. ”E” står för extremitet. Jag föredrar detta uttryck då det faktiskt fungerar utmärkt att ha de långa på armarna och de korta runt anklarna.

Jag använder endast 100-procentig svensk ull i mina e-värmare. Den kommer främst från Filtmakeriet i Kilafors. Ull är ett fantastiskt naturmaterial som inte behöver tvättas särdeles ofta. Det räcker ofta med att vädra plagget, eller fukta om de tappat formen. Men visst, cyklar man i ur och skur och värmarna på benen blir leriga kan de behöva sig en uppvaskning nån gång då och då. Själv föredrar jag den långa varianten, och gärna fastsatta med ett strumpeband. Glipan på låret håller sig oftast varm även när det är kyligt ute. Dessutom tycker jag att det är snyggt.

Jag och Babsan har senaste åren varit med på Fårfesten i Kil, som brukar vara i månadsskiftet feb/mars. Där säljer jag mina e-värmare i flera olika färgställningar. I och med att jag färgar små kvantiteter blir det ofta inte mer än ett par av varje kulör. I bildgalleriet finns smakprov.

Från den 1 juli 2018 är Fröken Paraïso permanent utställare på Hantverksmagasinet i Åmål. Babsan kommer säkert följa med dit någon gång.

Min sockstickmaskin från 1920-isch.
Min sockstickmaskin från 1920-isch.

Länkar för dig som vill veta mer om Babsan och hennes systrar:
Lena på Bohult Östergården håller kurser och en fena på att hålla maskinerna friska.
Anki säljer garn och stickar också på andra varianter av maskiner.
SockMaskinStickare på Fejsbok.