Produktinfo

På denna sida finner du kort information om, och skötsel av, de olika produkterna som ser dagens ljus i Fröken P’s ateljé.

STICKAT
Alla ben- och handledsvärmare – eller e-värmare som jag föredrar att kalla dom – stickas ”manuellt” på en sockstickmaskin från ca 1920-talet. ”e” står för extremitet, om du skulle undra. De är gjorda i 100 %  svensk ren ull från Filtmakeriet i Kilafors. E-värmarna är ypperliga i regn och rusk men klarar så klart inte av att hålla dig torr om himlen öppnar sig helt och fullt. Personligen använder jag dem istället för regnbyxor – bara skaka av och dra på igen eller låta torka en stund. De värmer när det är kyligt och håller till viss del värmen borta när det är gassande sol.

Benvärmare – den normala klassiska e-värmaren som veckar ihop sig på underbenet. Kanten är overlockad för mer flexibilitet – vissa i harmoniserande trådfärg, andra i avvikande för effektens skull. Längden är sådan att den går att dra över knät, vilket passar bra om man har högre kängor på sig.

Benvärmare, lång – en längre variant och tänkt att ha över knät och upp på låret. Kan med fördelas användas i hop med  strumpeband. Stickas på beställning.

Handledsvärmare – denna finns i en längd och kan, om man vill ha den lite mjukare, filtas lätt i ljummet vatten och såpa.

SYTT

I dag finns endast en modell av byxa.
Kallingbrallan är designad av Linus Brodén och uppsydd i ekologisk gråsvart/melerad ull. Byxan finns i dagsläget endast i en storlek med avseende på midjevidd. Då ullen är stickad är materialet en smula elastiskt och kommer att forma sig efter din kropp.
OBS! Detta tyg kommer inte att kunna köpas in mer då den nya fabrikören har bestäms tig för att inte certifiera tyget längre. Detta innebär i sin tur att min grossist kommer att ta in den i sitt sortiment. Jag letar efter ett värdigt alternativ samt om det går att sticka upp själv.

Kjolarna är uppsydda i samma fina ekologiska ull som Kallingbrallan.
Kjol: Fanny är en smal kort kjol som finns i två storlekar. Den har en ficka och dragkedja fram.
Kjol:180° har syttts upp i två längder och har dragkedja och knapp bak. Denna är slut för tillfället, men du kan se den här.

Handledsmojjen Ellinor är en slags halvvante som också den är sydd i den gråsvarta ekologiska ullen. Den sys för närvarande upp i två storlekar med samma längd. Den skall sitta tajt från början då den formar och töjer sig efter din hand.

Är du intresserad av andra längder eller storlekar på plaggen är du välkommen att höra av dig.

Att tänka på
Det ekologiska ulltyget är av god kvalitet men ull av den här sorten som utsätts för upprepad friktion nöts med tiden. Om man som jag cyklar mycket får man räkna med att det kommer att tunnas ut något i baken.

Tvättråd
Ullen skall i mitt tycke helst inte tvättas. Är den inte rejält nedsölad efter en cykeltur i modd så räcker det med att låta den torka om den är fuktig, eller vädra den ute om den av någon anledning tagit åt sig doft. Behöver de ändå tvättas, för att de faktiskt är skitiga eller har töjts ut och tappat formen, så rekommenderas handtvätt i ulltvättmedel. Använd samma temperatur på både tvätt och skölj. Ull tål förvisso höga temperaturer, det är mer att den är känsligt för snabba temperaturväxlingar. Då kan den bli riktigt kinkig. Om man känner sin tvättmaskin väl, och där inte finns allt för mycket rester av tvätt- och sköljmedel kvar, kan man också köra den i 30° på ulltvättprogrammet.

REMAKE
Remake är en av Fröken P’s ateljés ambitioner att, genom att ta vara på gammalt material som ligger och skräpar, på bästa sätt och i möjligaste mån bidra till en hållbar miljö. Ett av dom är att försöka ta vara på gammalt material som ligger och skräpar. I den här kategorin kommer du därför finna lite av varje som är tillverkat av sådant som kanske annars skulle slängas eller fortsätta bli liggandes på hög till ingen nytta. Väskor, necessärer och pennfodral är bra och användbara saker jag försöker göra av gamla, men fullt brukbara textilier, gardiner och kläder. När jag lagar och lappar försöker jag ta vara på knappar, spännen och annat smått och gott.