Inlägget gjort

Lady 1877: Stämpla på tyg

Att stämpla på tyg är riktigt, riktigt roligt. Snacka om att kunna göra användbara saker, till sig själv eller för att ge bort. Här har jag stämplat ”Lady 1877” på en bit tyg som jag sedan sytt fast på en väska jag sytt tidigare. Personligen gillar jag att göra bakgrunden i först en basgrundfärg och sen dutta med någon annan färg ovanpå för att få lite liv i det. När jag tittar på bilden nu så ser jag att det nästan ser medvetet ut, att det mörkare har hamnat utanför stämpeln och framhäver notpapprena, men det är det alltså inte.

Det roliga och tacksamma med att stämpla på tyg med ”arty” stamps är att det är svårt att misslyckas. Jag har testat en hel del olika färger under åren och det finns bra och dåliga, som alltid. Första märket jag kom i kontakt med var Lumiére från Jacquard. Tea kom ner från Norge och höll en kurs för mig och mina kunder i min butik i Stenungsund. Jag minns än att vi var lika lycksaliga över kursen som stolta över våra alster.
För 7–8 år sedan, när jag var på mässa i USA, fick jag efter en work shop en påse med massa saker i. Jag har inget minne av att vi testade de här färgerna på textilier, jag minns faktiskt inte alls vad vi gjorde. Hur som helst så resulterade det i en mycket angenäm upplevelse när jag efter några år tog fram dem då min Lumiére tog slut. Innan jag började göra Dan Viktors t-shirts kollade jag så de fortfarande var i gång, vilket de lyckligtvis var, och beställde jag mer. Någon annan färg kunde jag inte tänka mig. Till skillnad från Lumiére, som också är underbar i kulör, blir trycket oerhört mjukt och följsamt även på tunna textilier. I samma veva beställde jag hem lite ”back up”-färg till bakgrunderna, i detta fallet vitt och silver, från CCHobby. Den vita ser ut som man målat med krita på svart tyg. Å silvermetallicens lyster var inte i ens närheten med SG’s färger. Nej, riktigt risig kvalitet som jag inte ens skulle vilja låta min värsta fiende använda.
I det närmaste skall jag börja forska i hur färg för screentryck skulle kunna fungera, både för att kunna ha ett alternativ till SG och för att det är lättare för dig att beställa hem. Det går att beställa direkt från SG men som alltid blir det ju dyrt i mindre mängder. Frakt i glasburkar är ju dessutom alltid lite vanskligt, dessutom hade de läckt lite när jag fick hem sist. Jag lovar att återkomma längre fram när jag har lite mer underlag. Kanske har du redan provat någon bra textilfärg och vill dela med dig?
Jag skall försöka ta mig i kragen och längre fram beskriva lite mer detaljerat hur jag går tillväga när jag jobbar på textil. Det är inte komplicerat,, men har du aldrig testat kanske det känns lite vanskligt. En god idé är kanske inte att börja direkt på en t-shirt från dyra gatan. Det finns säkert någon bit tyg i nån garderob, hemma hos dig eller någon du känner.
Mitt nästa projekt är att se hur det ser ut om jag syr på en bit på ett par jeans. Jag har nänligen några jag behöver laga…
God påskdag!

5 reaktioner på ”Lady 1877: Stämpla på tyg

 1. Ser fram emot att ta del av dina experiment på jeanstyg!! Har också en gäng att fixa!! Måste ju bli roligare om man kan involvera lite stämpling =)

 2. Monica
  Jo, jag hoppas att det blir snart, jag gillar de där brallorna nämligen, och det skulle vara trevligare att gå omkring i dem utan att visa halva arslet ;). Sen har jag något knä som sticker ut lite för mycket också på ett par andra.

  På återhörande!
  J

 3. Fantastiskt fina stämplar – allihop! Jag gillar de stilrena och vackra exemplen du har gjort till varje motiv, precis i min smak. "Less is more" är så sant som det är sagt! Och tack för supersnabb leverans!

 4. Tusen tack för den snabba leveransen! De första alstrena med de underbara stämplarna finns nu i min blogg.
  Kram, Gunvor

 5. Ingrid o Gunvor:
  Tack, skall NI ha!
  /J

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *