Inlägget gjort

Sponsra mig hit, sponsra mig dit…

Jag har varit företagare i ungefär 12 år, alltså redan några år innan OS föddes. Ingen som växt upp i detta landet har väl missat att det finns något som heter sponsring? De flesta har väl sett en fotbollsplan, antingen för att de själva sprunget på den eller att någon man gärna vilar ögon på gjort det. Det finns väl ingen matchtröja det inte stått Konsum eller ICA på. Typiskt fall av sponsring. Minns själv när jag spelade i GAIS och vi, av någon anledning under ett träningsläger, kom i kontakt med Mölnlyckes pojklag. I detta lag spelade en viss programledares son. Dessvärre var väl inte denne unge man min bit av räls, men han hade en polare som var lite söt. Hmm.. vad menade jag med ”dessvärre” egentligen. Dock, hade nog passat bättre där.Nåväl. Spela boll hade vi ju redan sett dem göra så vi åkte kallt ut till en adress i Mölnlycke för att speja lite. Det regnade, det var kallt och ingenting intressant såg vi. I den konditionen är ett radhusområde i Mölnlycke inte särdeles upphetsande. Vi åkte hem igen. Sen dess vette tusan om jag varit där. Åter till ämnet.

Krasst sett får jag väl säga att det är i scrapbook- och stämpelbranchen detta med sponsring legat närmast till hands. Att sucka högt åt alltså. Nej, jag är inte emot sponsring, inte alls. Det är väl ett ypperligt sätt att finansiera evenemang på. Under årens lopp har jag fått många förfrågningar om att vara sponsor men det mesta har jag kallt ratat. Dumt kan tyckas, eftersom det ju med all sannolikhet ger en viss reklam reklam. Dessvärre är jag i egenskap av företagare extremt petig med vissa saker. Jämförelsevis kan jag säga att administrationen kring de sponsorförfrågningar jag stött på är ungefär lika upphetsande som ovan nämnda spejarresa.
Att avslutningsvis skriva ”som tack för att du bidrar med X, Y och Z kommer vi att visa din logga här och där.” Eller när det inte står något alls utan endast ”Hej, vill du sponsra vår tävling?” och så adressen till en undermålig informationssida där det står att reklam kommer att göras på evenemanget som väntas få 40 besökare. Eller ännu bättre ändå, ”vi kommer att nämna ditt företagsnamn så ofta vi kan”. HA!

Jag tycker helt enkelt att många ”arrangörer” inte verkar ha förstått vad sponsring är. Att det är ett ekonomiskt stöd i form av en affärsmässig överenskommelse, där jag som sponsor i utbyte får exempelvis reklam. Rätta mig mer än gärna om jag har fel, men det känns som väldigt få är varse de regler som gäller vid sponsring.

För det första så vill och bör jag ha något som verifierar den varulagersförändring som sker då jag skickar iväg mitt ”bidrag”, men aldrig att jag hört talas om något sponsoravtal (innan det jag fick i inboxen för några veckor sedan). För det andra så måste det ske en motprestation i någon form, annars är det inte sponsring utan gåva och då gäller andra avdragsregler. Och för det tredje så bör motprestation i form av reklam vara så beskaffad att den vänder sig till en större mängd av mina presumtiva kunder och helst då inte ett slutet sällskap av dessa.

Jag erkänner utan omsvep att jag inte är någon expert på Skatteverkets regler, men de finns ju att läsa och där sägs till exempel att ”de delar av ersättningen som avser offentliggörande av reklam är skattepliktiga”. Oops! Har någon räknat på det? Är de som ordnar alla dessa tävlingar ens verksamheter i form av föreningar eller företag?

Jaha!? Och hur mycket intresserar detta dig som kund av stämplar och annat pyssel? Inte ett endaste dugg antar jag. HAHA – har du läst hit kan du gott läsa klart!

Mycket förvånar mig inom denna branch, speciellt när det gäller synen på företagande. Jag blir inte riktigt klok på om det beror på okunskap eller att man helt enkelt inte bryr sig.

Som sagt, jag vet inte…

Det jag däremot vet nu är vilken båt jag skall göra min första praktik på. I stället för att plugga och blogga här har jag börjat bygga en ny blogg, en mer ”privat”. Om det skulle vara så att du av någon anledning skulle vilja följa den så får du maila mig din adress och gärna berätta varför. Jag är ju fascinerad av att man vill läsa om andra människors vardagsliv, speciellt sådana man inte känner. Räds inte att säga att det beror på att jag skriver en massa skit, men att du tycker att jag gör det bra eller roligt sätt. Eller att jag skriver trist men att det jag skriver om intresserar dig.

Verksamheten kommer rulla på som vanligt men ordrar kommer troligen endast att postas 2 gånger i veckan. Mer information om det kommer någon gång efter jul.

Med hopp om livet!

Och för den som på fullt allvar är intresserad kommer en länk till Skattemyndigheten gällande sponsring.

4 reaktioner på ”Sponsra mig hit, sponsra mig dit…

 1. Halloj Jojo! Vad kul att du ska bli kapten! Det ska min son också, fast han vill in på Kalmar.
  Jag behöver fler såna där genomskinliga klisterpluppar till Presentkorten, kolaqr om det går att beställa i din shop! Titta gärna in på min blogg också, http://lifestoneab.blogspot.com
  Kram Katinka

 2. Puh, vilken tur att jag som sponsoransvarig för ett av alla dessa jippon/föreningar/lösa sällskap har jobbat med avdragsregler kring sponsring och faktiskt vet vad det innebär då…!

 3. En annan sak man vinner på att sponsra, utöver reklam, är ju dock ett namn som förknippas med något positivt. För jag tror inte att jag är den enda som faktiskt föredrar att handla hos de butiker där ägarna ställer upp med vinster i tävlingar mm. Så även om då reklamen bara riktar sig till redan existerande kunder, är det ju toppen att man förknippas med positivitet, generositet och hjälpsamhet. Åtminstone ser jag det så. Ur en kunds ögon, menar jag.
  (Dessutom en kund som själv haft en blogg med utmaningar där jag fått hjälp med priser av några snälla personer, eftersom jag inte själv hade råd att köpa ett så stort antal priser, och ändå ville premiera deltagande.)

 4. Hej Zarah!

  Jovisst, sponsring är bra. Och jag har inget emot sponsring. Sponsring alltså. Men det är skillnad på reklam, gåvor och sponsring, som sagt. Sponsring kräver en motprestation. Jag ser det helt enkelt som en affärsuppgörelse och för mig handlar det inte om att vara snäll, utan om att nå presumtiva kunder. Det är ju precis som alla andra utgifter ett ställningstagande, om jag tror det kommer ge avsedd effekt, eller inte. Det är liksom det som blir kvar i slutänden som betalar min mat och hyra. Eller gjorde i alla fall. Nu är ju staten snäll och lånar mig pengar i form av studielån. Hade frågan varit om jag ville skänka saker är det ju en helt annan sak. Den frågan har jag mig veterligen bara fått en enda gång på 10 år. Däremot så måste jag säga att jag tycker det är lite trist att det skall till någonting för att man skall uppfattas som generös, positiv eller hjälpsam. Min önskan är att det jag gör vardagligen i mitt företag, genom att alltid försöka hålla en hög servicenivå och leverera snabbt, skall vara det som gör att kunder kommer tillbaka. Jag har sett alldeles för många företag, som synts både här och var, men som alltid får skit för att de har värdelös service och inte levererar.

  Jag har sponsrat en del tillställningar men i år har jag ”bara” sponsrat pyssel.net. Så är det med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *